جهت مطالعه قسمت اول این مقاله کلیک کنید
عوارض عمل وازکتومی
علی رغم ایمنی و مزیت های زیاد روش پیشگیری از بارداری وازکتومی که می توان به کمک آن از استرس و نگرانی های مربوط به بارداری های ناخواسته خلاص شد، اما در هر حال ممکن است عوارضی برای افراد در پی داشته باشد که به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
یکی از عوارض جراحی وازکتومی این مورد است که در روزهای پس از عمل احتمالاً کمی کبودی و تورم برای افراد به وجود بیاید که چندان جای نگرانی نبوده و پس از طی دو هفته این علائم کاملا رفع خواهند شد. البته با مشاهده برخی علائم نیز حتما باید به پزشک خود اطلاع دهید، مانند خونریزی زیر پوستی که اصطلاحاً هماتوم نامیده شده و به دنبالش تورم و درد می باشد که در این صورت حتما باید توسط متخصص ارولوژیست شما بررسی گردد.
همچنین، اگر کیسه بیضه دچار قرمزی و نسبت به لمس حساس شده باشد و از طرفی احساس تب داشتید، حتما پزشک خود را مطلع سازید چون این گونه علائم اغلب حاصل از بروز عفونت هستند.
گاهی احتمال دارد حین عمل در اثر قطع رگ های وابران، اسپرم ها به درون بافت بیضه نشت کرده باشند و نوعی توده به نام گرانولوما ایجاد شود. سندرم درد پس از وازکتومی نیز نوعی دیگری از عارضه این عمل است که به صورت دردی مداوم در بیضه ها بروز خواهد کرد و احتمال ایجاد آن هم فقط در 10 درصد از مردان تحت درمان است.
نکته مهم درباره روش پیشگیری از بارداری وازکتومی این است که گاهی و البته به احتمال بسیار کم ممکن است عمل وازکتومی با شکست روبرو شود که شاید علت این موضوع به تکنیک جراحی بستگی داشته باشد.
در موارد بسیار نادر این امکان وجود دارد که دو انتهای قطع شده رگ های وابران، به با گذشت زمان رشد کرده و به هم برسند. حال اگر اسپرم از طریق آن امکان منتقل شدن را پیدا کند، می تواند وارد منی شده و بارداری را به دنبال داشته باشد. در این موارد ناموفق بودن عمل در ابتدا معلوم نشده و امکان بارداری ناخواسته وجود خواهد داشت.
آمار حاکی از این است که از هر 1000 زوج استفاده کننده از روش پیشگیری از بارداری وازکتومی، 11 مورد در طول دو سال می توانند دچار بارداری ناخواسته گردند. هر چند اکثر این موارد در سه ماهه اول پس از عمل وازکتومی اتفاق می افتد که قبلا درباره مراقبت با راه های دیگر در این بازه زمانی تاکید شد.
از آنجا که اشاره کردیم روش پیشگیری از بارداری وازکتومی یک روش پیشگیری دائمی است لذا بهتر است فقط زوج هایی اقدام کنند که تصمیمی قاطع برای نداشتن فرزند بیشتر دارند.
طبق آمار، عمده مردانی که در سنین زیر 30 سال عمل وازکتومی انجام می دهند، در سنین بالاتر مایلند تا عمل بازگردانی وازکتومی را انجام داده و رگ های وابران را مجدد وصل نمایند.
آیا عمل وازکتومی بر زندگی جنسی فرد تاثیرگذار است؟
از آنجا که روش پیشگیری از بارداری وازکتومی تغییری در ترشح هورمون های جنسی مردانه یعنی تستوسترون ایجاد نمی کند، بنابراین تاثیری هم در میل و زندگی جنسی فرد نخواهد گذاشت. همچنین هرگز بر توانایی نعوظ فرد یا قدرت انزال منی موثر نبوده و مقدار منی را تغییر نخواهد داد. چون اسپرم ها فقط بخش کوچکی از مایع منی را تشکیل می دهند که بعد از عمل وازکتومی حذف می شوند.
آیا بین عمل وازکتومی و ایجاد سرطان ارتباطی هست؟
ضروری است که بدانید طبق تحقیقات به دست آمده، روش پیشگیری از بارداری وازکتومی هیچ گونه تاثیری در بروز سرطان های مربوط به مردان ندارد. البته مطالعات انجام شده در زمان های دور نشان می داد که این عمل احتمالا خطر ابتلا به سرطان پروستات را زیاد کند. اما، مطالعات اخیر نشان داده است که رابطه ای بین عمل وازکتومی و سرطان پروستات وجود ندارد. حتی طبق نتایج، مردان تحت عمل وازکتومی با احتمال کمتری نسبت به دیگر افراد دچار سرطان پروستات خواهند شد. در مورد سرطان بیضه هم احتمال وقوع این بیماری به هیچ عنوان با انجام وازکتومی بیشتر نخواهد شد.
ارتباط بیماری های جنسی با عمل وازکتومی چیست؟
پیشگیری از بارداری به روش وازکتومی فقط جلوی بارداری ناخواسته را می گيرد و در برابر بیماری های مقاربتی هیچ گونه مانعی ایجاد نخواهد کرد. بنابراین جهت پیشگیری از انتقال بیماری های جنسی و یا ابتلا به آن ها باید حتما از روش های جلوگیری دیگر مانند کاندوم نیز استفاده نمود.
آیا امکان بازگردانی عمل وازکتومی وجود دارد؟
هرچند روش پیشگیری از بارداری وازکتومی به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری دائمی محسوب می شود، اما می توان در صورت تمایل آن را بازگردانی کرد. این کار تقریبا برای همه افراد قابل انجام است و جهت بازگرداندن توانایی باروری شخص باید رگ های وابران قطع شده را مجدد به یکدیگر متصل کرد. البته چنانچه این امکان فراهم نباشد می توان انتهای رگ ها را به قسمتی از بیضه که حاوی اسپرم های بالغ است وصل نمود.
به منظور انجام عمل بازگردانی وازکتومی همچون خود عمل وازکتومی می توان به یک کلینیک یا مرکز جراحی های سرپایی مراجعه کرد، احتمالاً در چنین مواردی ضروری باشد تا پزشک جراح، بیمار را با بیهوشی عمومی برای جراحی آماده کند.
در بازگردانی فرایند وازکتومی باید مراحلی طی شود که اولینش ایجاد برش هایی در کنار کیسه بیضه است که از راه این برش می توان دو انتهای رگ های وابران را به هم متصل نمود و سپس مقداری مایع از نزدیک ترین نقطه به بیضه برداشته می شود. این کار جهت آزمایش وجود اسپرم در این ناحیه است تا خوب انجام شدن بازگردانی مشخص گردد. در واقع، وجود اسپرم در این مایع نشان می دهد که می توان دو انتهای قطع شده را به یکدیگر متصل نمود.
یکی از روش های عمل بازگردانی وازکتومی روش ریزجراحی یا microsurgical نام دارد که کیفیت جراحی آن بسیار بالا است، میکروسکوپی قوی کمک می کند تا با زدن بخیه هایی بسیار ریز و ظریف، دو انتهای رگ های وابران به هم متصل شوند. با بهره گیری از این روش به سهولت می توان بین 75 تا 99 درصد موارد را به طور کامل بازگردانی کرد.
کنترل مایع منی نمونه گیری شده موجب می شود که در صورت مشاهده نشدن اسپرم، رگ های وابران و یا اپیدیدیم جهت رفع انسدادهای احتمالی بررسی گردند. به طور معمول در چنین شرایطی انتهای رگ وابران به بالای اپیدیدیم وصل شده تا مشکل برطرف گردد.
اغلب جهت بهبودی کامل پس از جراحی عمل بازگردانی وازکتومی به طور تقریبی یک تا سه هفته زمان نیاز است. فراموش نشود که احتمال دارد عوارض مطرح شده در مورد عمل وازکتومی، پس از انجام بازگردانی وازکتومی نیز دیده شوند.
زمان مورد نیاز برای انتقال اسپرم از لوله ها پس از عمل بازگردانی وازکتومی چقدر است؟
مدت زمان استانداردی که پس از عمل بازگردانی لازم است تا بارداری اتفاق بیفتد، حدود سه ماه است. با این وجود، در مواردی که انتهای رگ های وابران به بالای اپیدیدیم وصل شده باشد احتمالاً این فرایند پیچیدگی بیشتری داشته و گاه تا 15 ماه پس از عمل هم بارداری صورت نگیرد. بنابراین می توان زمان میانگین بارداری را یک سال بعد از عمل بازگردانی وازکتومی دانست.
و نکته مورد توجه اینکه انجام موفق بازگردانی وازکتومی و آزاد شدن انتقال اسپرم ها همیشه نمی تواند قدرت باروری فرد را بازگرداند. در حقیقت بارداری وقتی اتفاق می افتد که به منظور عمل بازگردانی وازکتومی مدت زمان طولانی از عمل وازکتومی نگذشته باشد. هر چه این زمان بیشتر باشد احتمال بازگشت باروری نیز کمتر خواهد بود.
شرایط لازم جهت انجام یک عمل وازکتومی خوب چیست؟
با توجه به دائمی بودن این روش و نیز، قطعی نبودن نتیجه عمل بازگردانی وازکتومی جهت برگشت قدرت باروری بهتر است برای انجام عمل وازکتومی کمی تامل نمایید. حتی پزشکان هم برای افراد فاقد فرزند یا دارای یک فرزند و یا کمتر از پنجاه سال این روش پیشگیری از بارداری وازکتومی را توصیه نمی کنند. چنانچه قصد دارید جهت پیشگیری از بارداری از عمل وازکتومی استفاده کنید، بهتر است قبل از انجام آن با همسر، پزشکتان و یک مشاور خوب مشورت کنید. این کار موجب شده تا عجولانه به این عمل اقدام نکنید.
جهت رزرو نوبت می توانید با مطب دکتر امیرحسین بشاش تماس حاصل فرمایید و عمل وازکتومی خود را به ایشان بسپارید
آدرس مطب :مشهد خیابان احمداباد پرستار ۳ ساختمان ماهان
-
تلفن: 05138449995
بدون دیدگاه